[八年级] 备战期中——2016八年级语数外物每日一练(11月11日)

470人阅读  14人回复   查看全部 | 阅读模式 | 复制链接   

发表于 2016-11-10 16:32
本帖最后由 乖丫头 于 2016-11-10 16:34 编辑

备战期中——2016八年级语文每日一练(11月11日)


题目:
裴侠字嵩和,河东解①人也。除河北郡守。侠躬履俭素,爱民如子,所食唯菽②盐菜而已。吏民莫不怀之。此郡旧制,有渔猎夫三十人以供郡守。侠曰:“以口腹役人,吾所不为也。”乃悉罢之。又有丁三十人,供郡守役使。侠亦不以入私,并收佣直③,为官市马。岁月既积,马遂成群。去职之日,一无所取。民歌之曰:“肥鲜不食,丁庸不取。裴公贞惠④,为世规矩。”侠尝与诸牧守俱谒太祖。太祖命侠别立,谓诸牧守曰:“裴侠清慎奉公,为天下之最,今众中有如侠者,可与之俱立。”众皆默然,无敢应者。太祖乃厚赐侠,朝野叹服,号为独立君。
【注释】①河东即河东解县。②菽;豆类的总称。③佣直:指劳务收入 ④贞惠:此指廉洁。
1.下列句子与“侠亦不入私”的“以”意义和用法相同的一项是     )2分)
A.令辱之,激怒其众           B.土砾凸者为丘  
C.祭尉首                D.其境过清
2.对文段内容理解有错误的一项是(     )(2分)
A.裴侠生活简朴,关心百姓,以前专门给郡守捕鱼打猎的人,都被他撤消了。
B.文中引用老百姓的歌谣,是从侧面赞美裴侠的廉洁奉公,是世人的楷模。
C.裴侠之所以被称为“独立君”,是因为太守将他“别立”,与其他官员分开。
D.此文写了两部分内容:一是裴侠的事迹;二是世人对裴侠赞美和太祖对他的赏识。
3.解释下列句中划线的词。(4分)
1)侠躬履俭    (2)为官
3)乃罢之      4)诸牧守曰  
4.用现代汉语翻译文中画线的句子。(4分)
1)以口腹役人,吾所不为也。(2分)
译:
2)去职之日,一无所取。(2分)
译:



答案及解析:
1.B 2分)
2.C 2分)
3. ①朴素    ②买    全、都      对……说  4分)
4.①因为(满足自己的)口福而役使人,(这)是我不做的事。(2分)
   ②(裴侠)离开职位的时候,什么都没有拿。(2分)
【解析】
1.试题分析:B与例句都是“介词,把”;A为“来”;C为“用”;D为“因为”。
2.试题分析:C中应是““裴侠清慎奉公,为天下之最今众中有如侠者,可与之俱立。”众皆默然,无敢应者。太祖乃厚赐侠,朝野叹服,号为独立君”因此被称为“独立君”
3.试题分析:这里“市”应理解为“买”。
4.试题分析:翻译文言语句是文言文阅读的必考题。


备战期中——2016八年级数学每日一练(11月11日)


题目:


1.png




答案及解析:

2.png




备战期中——2016八年级英语每日一练(11月11日)

题目:
When Sally Ride was ten years old, she had no idea that she would some day grow up to be one of America’s first woman astronauts. In fact, if you had asked her then what wanted to be, she
would have said, “ I want to play shortstop for the Los Angeles Dodgers.” Sally collected baseball cards by the boxful, and she knew the name and batting average (击球率)of every player
in the National League.
But major league baseball didn’t seem much of a possibility for a girl, even an athletic one like
Sally, so her father and mother talked her into taking tennis lessons when she was twelve. At first she hated to trade in her baseball bat for a tennis racket, but it wasn’t long before she started to win tournaments in her new sport. “ Tennis became much more fun when I started winning,” Sally remembers. Soon a row of trophies replaced her box of baseball cards, and tennis star Billie Jean King replaced Dodger shortstop Maury Wills as her sports idol.
Sally first became interested in the space program in 1962 when astronaut John Glenn orbited the earth in his Mercury space capsule. Sally was ten years old at the time, but she remembers the launch and the splashdown (掉落) as if they happened yesterday. The girl who used to memorize
batting averages became a space fan. She quickly learned the name of every NASA astronaut(there were only eight of them in 1962), the date of every launch, and the name and number of every spacecraft from Freedom 7 to Skylab 3. She could tell you the speed of light (186,300 miles per second), the distance to the moon (238,860 miles), and the names of the three nearest stars( the Sun, Alpha Centauri, and Barnard’s Star).
By the time she was sixteen, Sally had decided to become an astrophysicist, a scientist who studies space. She had also become a nationally ranked tennis player. She remembers yawning through an important tennis match on June 20, 1969, after staying up all night to watch Neil Armstrong’s first steps on the moon. Sally lost the match.
As Sally got older, many of her friends started playing professional tennis. Some of them tried to talk her into quitting school to join them on the professional tennis circuit. But Sally said no. “ Black holes are more interesting to me than backhands,” she told them. Now she knows that she made the right choice, but in 1970 Sally had no way of knowing that NASA would open the space program to women.
【小题1】At the age of twelve, Sally Ride ________.
A.was interested in playing tennis  B.was persuaded into taking tennis training
C.began to become interested in space  D.decided to become an astrophysicist
【小题2】Sally Ride lost the match on June, 1969 just because________.
A.she was tired
B.she couldn’t decide whether to be an astrophysicist
C.she couldn’t decide whether to take part in a professional tennis circuit
D.she wasn’t interested in tennis
【小题3】From the story we know that Sally ________.
A.had been a professional baseball player
B.had never been a professional player
C.had never been a woman astrophysicist
D.wasn’t interested in space program
【小题4】A capsule is ________.
A.the name of the neareast star
B.a place where the American astronauts and the crew work
C.a place where astronauts and the crew are trained
D.a container of the crew and astronauts detached(分离) from a rocket
【小题5】Which of the following is True according to the passage?
A.According to the story, Sally Ride is a woman astrophysicist.
B.The ambition of becoming a woman astronaut was made in Sally’s childhood.
C.Freedom 7 and Skylab 3 are the names of the nearest stars.
D.Sally didn’t quit her schooling at the time as she knew sooner or later NASA would hire
woman astronaut.




答案及解析:
【小题1】B【小题2】A【小题3】B【小题4】D【小题5】A
解析:
文章介绍美国的女天体物理学家Sally Ride是怎样从打网球的运动员成为美国第一个女宇航员的故事。
【小题1】细节题:从第二段的句子:so her father and mother talked her into taking tennis lessons when she was twelve. 可知在12岁的时候,Sally Ride被说服打网球,选B
【小题2】细节题:从第四段的句子:She remembers yawning(打欠) through an important tennis match on June 20, 1969, after staying up all night to watch Neil Armstrong’s first steps on the moon. Sally lost the match.可知她输了比赛是因为累了,选A
【小题3】推理题:从最后一段的句子:As Sally got older, many of her friends started playing professional tennis. Some of them tried to talk her into quitting school to join them on the professional tennis circuit. 可知Sally从没有做过职业的网球运动员,选B
【小题4】猜词题:从第三段的句子:Sally first became interested in the space program in 1962 when astronaut John Glenn orbited the earth in his Mercury space capsule.可知 capsule 指的是和火箭分离后,宇航员的机舱,选D
【小题5】推理题:从第四段的句子:By the time she was sixteen, Sally had decided to become an astrophysicist, a scientist who studies space.可知Sally是女天体物理学家,选A



备战期中——2016八年级物理每日一练(11月11日)



题目:
3.png




答案及解析:
4.png





2016八年级语数外三科文档(回复即可下载):
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复




每日一题汇总链接:
2016八年级语数外物每日一练汇总


回复

使用道具 举报

发表于 2016-11-11 09:59 | 显示全部楼层
kkkkkkkkkkkkkkkkkkk
回复 支持 反对

使用道具 举报

发表于 2016-11-11 15:09 | 显示全部楼层
谢谢小编!
回复

使用道具 举报

发表于 2016-11-11 19:09 | 显示全部楼层
谢谢分享
回复

使用道具 举报

junzhe 该用户已被删除
发表于 2016-11-22 17:16 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复

使用道具 举报

SurkendyVincent 该用户已被删除
发表于 2016-11-28 19:47 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复 支持 反对

使用道具 举报

快乐千千 该用户已被删除
发表于 2016-12-1 18:06 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复

使用道具 举报

liwenhua1998 该用户已被删除
发表于 2016-12-2 12:21 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复 支持 反对

使用道具 举报

发表于 2016-12-4 23:58 | 显示全部楼层
谢谢分享
回复

使用道具 举报

温故知新 该用户已被删除
发表于 2016-12-17 10:56 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复

使用道具 举报

发表回复

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

热点回顾

快速回复 返回顶部 返回列表