[八年级] 备战期中——2016八年级语数外物每日一练(11月14日)

511人阅读  18人回复   查看全部 | 阅读模式 | 复制链接   

发表于 2016-11-13 17:52
备战期中——2016八年级语文每日一练(11月14日)

题目:
故事两则
向有友人馈朱鲫①于孙公子禹年②,家无慧仆,以老佣往。走送之,及门,倾水出鱼,索盘而进之。及达主所,鱼已枯毙。公子笑而不言,以酒犒佣,即烹鱼以飨③。既归,主人问:“公子得鱼,颇欢慰否”答曰:“欢甚。”问:“何以知之”曰:“公子见鱼便欣然有笑容,立命赐酒,且烹数尾以犒小人。” 主人骇甚,自念所赠颇不粗劣,何至烹赐下人。因责之曰:“必汝蠢顽无礼,故公子迁怒耳。”佣扬手力辩曰:“我固陋拙,遂以为非人④也!登公子门,小心如许,犹恐筲斗不文⑤,敬索盘出,一一匀排而后进之,有何不周详也?”主人骂而遣之。
灵隐寺僧某,以茶得名,铛臼⑥皆精。然所蓄茶有数等,恒视客之贵贱以为烹献;其最上者,非贵客及知味者,不一奉也。一日,有贵官至,僧伏谒甚恭,出佳茶,手自烹进,冀得称誉。贵官默然。僧惑甚,又以最上一等烹而进之。饮已将尽,并无赞语。僧急不能待,鞠躬曰:“茶何如?”贵官执盏一拱曰:“甚热。”(取材于蒲松龄《聊斋志异》)
【注释】①朱鲫:红鲫鱼,一种名贵的观赏鱼。②孙公子禹年:孙禹年,淄川人,清代顺治年间兵部尚书之子。 ③飨:用酒食款待。④非人:不懂事理的人。⑤筲斗(shāo dǒu)不文:用小水桶盛着鱼,不够体面。筲斗,小水桶。⑥铛臼(chēng jiù):煮茶用具。
1.下列句子中划线词语的解释,不正确的一项是(     )(2分)
A.送之              走:跑
B.自所赠颇不粗劣   念:思念,怀念
C.手自烹进            手自:亲自用手
D.贵官盏一拱曰       执:拿着,握着
2.下列句子中,“以”的意义和用法与例句相同的一项是(     )(2分)
例句:又最上一等烹而进之
A.君之力,曾不能损魁父之丘     (《愚公移山》)
B.卷石底                     (《小石潭记》)
C.故临崩寄臣大事也             (《出师表》)
D.百姓孰敢不箪食壶浆迎将军者乎 (《隆中对》)
3.下列句子中,与“何以知之”句式相同的一项是(     )(2分)
A.可以一战,战则请从     (《曹刿论战》)
B.山峦为晴雪所洗出       (《满井游记》)
C.当立者乃公子扶苏       (《陈涉世家》)
D.忌不自信               (《邹忌讽齐王纳谏》)
4.对原文有关内容的理解和分析,下列表达不正确的一项是(     )(2分)
A.老佣人把鱼摆在盘中献给孙公子,公子很高兴,但没说话,让人拿酒烹鱼款待老佣人。
B.老佣人认为自己做得很有礼节,对主人的责备很不满意,极力辩解,主人非常生气。
C.灵隐寺有位以茶闻名的僧人,存了不同等级的茶叶,用来招待不同的客人。
D.僧人煮了上等好茶献给贵官,希望得到称赞,哪知这位贵官却不懂得茶叶的优劣。
5.将下面的句子翻译成现代汉语。(4分)
⑴向有友人馈朱鲫于孙公子禹年。(2分)
⑵既归,主人问:“公子得鱼,颇欢慰否?”


答案及解析:
1.B     2.C     3.D        4.A
5.答案示例:⑴从前有位朋友赠送红鲫鱼给孙禹年公子。⑵老佣人回来后,主人问他:“公子收到鱼,很高兴吗?”
【解析】
1.试题分析:先要大致了解文章内容,弄清句子的意思,根据句意和对文言常用词的掌握来判断字词义,注意古文中字词古今异义现象。本题B项“念”在本文中是“想”的意思,不是“思念”的意思。
2.试题分析:先要根据本文内容了解例句中“以”的含义为介词“把、用”,再根据所学所记明确选项各句的出处,读懂句子内容,根据自己对文言常用词的掌握来判断各句中“以”的字义,注意辨析词义和用法的变化,进行比较。C句中的“以”与例句相同。
3.试题分析:根据对文言文的学习积累了解文言文中常见的句式,先判断例句的句式为倒装句,“何以”是“以何”的倒装,宾语前置。再比较各项句式。D项中“自信”在本文中意思为“相信自己”,所以是“信自”的倒装,宾语前置,与例句相同。
4.试题分析:根据提供的注释,疏通文字,读懂内容。抓住各项表述的要点,梳理文章内容,找到相关的信息,比较判断正误。A理解有错误,根据文中内容,应该是公子让人拿酒犒劳老佣人,而不是拿酒烹鱼。
5.试题分析:疏通全文,在全文语境中大致了解句子的意思,翻译要要做到三点,原意不能改变,关键字词要译准确,句子要通顺。本题要解释清楚关键词语有:“君子”“ 忧患”“生”“死”“安乐”, 翻译后要疏通句子。所学课文,做过翻译练习要加强记忆,可直接写出译句。


备战期中——2016八年级数学每日一练(11月14日)


题目:
45.png



答案及解析:

          46.png
             47.png




备战期中——2016八年级英语每日一练(11月14日)


题目:
As we all know, getting benched in sports is usually a bad thing. But at one school in Florida, a girl has taken a bench and turned it into something entirely different – a place to find friends. It’s called the Friendship Bench. And it’s the brainchild of a sixth grader at Palm Bay Elementary – a girl named Acacia Woodley.
Acacia’s attitude toward life might be summed up best by a question she recently asked members of the Brevard County School Board – “what if we spend as much time putting the spotlight on kindness as we do on cruelty?” It’s a philosophy Acacias has learned to live her own life -despite having a lot of people would consider a handicap. She was born without a right hand. And her left hand did not form properly. But Acacia says that she has not stopped her from achieving her goals. “You need to believe in your dreams. If you don’t believe in you dreams, I can definitely tell you that they are not going to come true.” She said.
Acacia came up with the idea for the Friendship Bench after seeing kids getting bullied at school. She says she has also experienced bullying herself – kids whispering about her or picking on her because she is different. “Some people say they feel sorry for me. I tell them not to,” she said. “I don’t care that I’m different. I like being different.”
The Friendship Bench looks like a lot of other benches. It has arm sets and a place to lean on. But there are also words painted on it – words such as “hope”, “respect”, “listen” and “dream”. Acacia put the benches together with the help from her mother and brother.
Any time a kid feels he or she needs a friend, all that kid needs to do is sit on the bench. It is then up to the other kids – or grown-ups – to fill that need. “It’s a perfect idea,” Palm Bay Elementary Principal Lori said. “It’s something we’ve needed so badly.”
The Friendship Bench has been such a success at Palm Bay Elementary that other schools are now interested in installing one too. “There’s a saying in my teacher’s classroom,” Acacia said. “It says, ‘it you can dream it, you can achieve it.’”
【小题1】What is the function of the first sentence in Paragraph One?
A.To explain the meaning of getting benched is sports.
B.To introduce the important role “bench” plays in sports.
C.To introduce what the author wants to say in the text to us.
D.To tell us that the passage is connected with the word “bench”.
【小题2】What can be learned about Acacia from the passage?
A.She is disabled but leads an active life.
B.She has a deep understanding of life.
C.She finds it difficult to achieve her goals.
D.She finds herself always in need of help.
【小题3】Which of the following statements is NOT true according to the passage?
A.Acacia has also suffered from other kids’ bullying.
B.The kids who sit on the bench feel they need friends.
C.Grown-ups are allowed to offer their help to the one in need.
D.The Friendship Bench is different from others in the arm sets.
【小题4】What can we infer from the passage?
A.More Friendship Benches will be installed in other schools soon.
B.Students stop bullying other schoolmates at Palm Bay Elementary.
C.The students at Palm Bay Elementary have become more friendly.
D.Acacia has become a very important figure at Palm Bay Elementary.
【小题5】What is the best title of this passage?
A.Acacia’s New Invention
B.The Friendship Bench
C.Help from a Special Bench
D.Getting Benched in School




答案及解析:
【小题1C【小题2A【小题3D【小题4A【小题5B
解析:
【小题1C 细节理解题。第一句话As we all know, getting benched in sports is usually a bad thing众所周知,在运动声被换下来是一件很糟糕的事情。而紧接着出现了But at one school in Florida, a girl has taken a bench and turned it into something entirely different但是一个小女孩把这事完成转变了,是用来引出所以讲述的内容,所以选C项。
【小题2A 细节理解题。根据第二段提到的But Acacia says that she has not stopped her from achieving her goals. You need to believe in your dreams. If you dont believe in you dreams, I can definitely tell you that they are not going to come true.She said.她从来没有阻止她去实现自己的目标,你需要相信自己,你就能实现自己的梦想,如果你不相信,你就不能实现,可见小女孩虽然残疾但积极乐观的生活,所以选A项。
【小题3D 细节理解题。根据第三段She says she has also experienced bullying herself她也曾被人欺负故A正确。根据第四段Any time a kid feels he or she needs a friend, all that kid needs to do is sit on the bench做在板凳上是需要朋友的,故B项正确。根据第四段提到It is then up to the other kids or grown-ups to fill that need.可知 成年人也需要帮助,C项也正确。根据第五段提到The Friendship Bench has been such a success at Palm Bay Elementary that other schools are now interested in installing one too友谊在这个学校如此成功以致于其它的学校也发展友谊这事感兴趣,所以D项错误。
【小题4A细节理解题。根据最后一段中提到The Friendship Bench has been such a success at Palm Bay Elementary that other schools are now interested in installing one too.其它的学校对这事十分感兴趣,也想沿用它,所以选A项。
【小题5B 主旨大意。文章第一句话引出这篇的主题长凳,通过Acacia对于人生的感悟,相信自己,就能实现自己的梦想,The Friendship Bench has been such a success at Palm Bay Elementary that other schools are now interested in installing one tooThe Friendship Bench如此成功以致于很多学校开始效仿,所以B项符合文章的主题。

备战期中——2016八年级物理每日一练(11月14日)


题目:


       48.png




答案及解析:

       49.png




2016八年级语数外三科文档(回复即可下载):
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复





每日一题汇总链接:
2016八年级语数外物每日一练汇总


回复

使用道具 举报

发表于 2016-11-13 20:37 | 显示全部楼层
谢谢小编!
回复

使用道具 举报

bobo宝贝 该用户已被删除
发表于 2016-11-14 10:02 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复 支持 反对

使用道具 举报

发表于 2016-11-14 13:13 | 显示全部楼层
谢谢小编!
回复

使用道具 举报

发表于 2016-11-14 20:06 | 显示全部楼层
谢谢小编!
回复

使用道具 举报

发表于 2016-11-15 08:41 | 显示全部楼层
快快快快快快快快快
回复 支持 反对

使用道具 举报

发表于 2016-11-15 08:42 | 显示全部楼层
快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快快
回复 支持 反对

使用道具 举报

发表于 2016-11-16 15:22 | 显示全部楼层
谢谢小编!
回复

使用道具 举报

junzhe 该用户已被删除
发表于 2016-11-22 17:02 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复

使用道具 举报

SurkendyVincent 该用户已被删除
发表于 2016-11-28 19:40 | 显示全部楼层
提示: 作者被禁止或删除 内容自动屏蔽
回复 支持 反对

使用道具 举报

发表回复

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

热点回顾

快速回复 返回顶部 返回列表